Çevrimiçi Sempozyum Çağrısı: Uluslararası Hukukta Göç ve Vatandaşlık Sempozyumu

Dengesiz ve gayri adil yapılanmaların olduğu devletler ile dengeli ve adil bir düzen sağlama konusunda aşama kaydetmiş devletler arasındaki uçurum son yıllarda giderek artmaktadır. Bu uçurumun en temel sonucu göç hareketlerinin giderek artışıdır. Göç hareketleri ile birlikte de doğal nüfus artışı ile çoğalan yerleşim yerleri dışında nüfusu artan ve farklı demografik yapılar ile karşılaşan ülkeler karşımıza çıkmaktadır. İşte bu durum ile karşılaşan ülkeler ise göç sonucu oluşan söz konusu farklı demografik yapılar ile ilgili düzenlemeler yapma yoluna gitmiştir. Bununla birlikte devletler bu düzenlemeleri hazırlarken uluslararası hukukun kendilerini çevrelediklerini kimi kurallara da uymak zorundadır.

Göç hareketlerinin bir başka sonucu da kendini vatandaşlık konusunda göstermektedir. Devletler, göç ile birlikte mahfuz yetkileri içerisinde vatandaşlık ile ilgili düzenlemeler yapmaktadır. Bununla birlikte vatandaşlık konusu her ne kadar devletlerin mahfuz yetkisi içerisinde değerlendirilse de devletler kendi hukuklarının başka devletlerce tanınmasını ancak uluslararası hukuka uygun hareket tarzı benimsemeleriyle sağlayabilirler.

Göç, vatandaşlık konuları ve bunların uluslararası hukuktaki görünümlerini masaya yatırmak, güncel gelişmeleri değerlendirmek ve ileriye yönelik izdüşümleri tespit etmek amacıyla “Yaşar Üniversitesi Uluslararası Hukuk Uygulama ve Araştırma Merkezi 21-22 Nisan 2022 tarihinde çevrimiçi olarak “Uluslararası Hukukta Göç ve Vatandaşlık” konulu bir Sempozyum düzenleyecektir.

Göç ve Vatandaşlık Hukuku alanında çalışma yapan akademisyenler, bu Sempozyum’da tebliğ sunmaya özellikle davet edilmektedir.

Sempozyum ’da, göç ve vatandaşlık hukuku çalışan, Milletlerarası Kamu Hukuku ve Milletlerarası Özel Hukuk alanının önde gelen davetli konuşmacıları ile bilim kurulu tarafından tebliğ özetleri başarılı bulunan araştırmacılar yer alacaktır. Oturumlar Türkçe gerçekleştirilecektir. Konferans; çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek, herkese açık olacak ve katılım ücreti olmayacaktır.

Tebliğ sunmak isteyenler, web sitemizde (https://cil.yasar.edu.tr) yer alan matbu başvuru formunu (ad/soyad, telefon, e-mail ve kurum bilgileri ile tebliğ başlığı ve kural olarak 500-1000 kelime arasındaki tebliğ özeti) doldurarak [email protected] e-mail adresine gönderecektir. Bildiri özetlerinde Türkçe ve İngilizce olarak yazılmış bildiri başlığına ve beş anahtar kelimeye yer verilmelidir.

Tebliğ sunmak isteyenler, matbu başvuru formunu doldurarak [email protected] e-mail adresine gönderecektir.

Başvurular Bilim Kurulu tarafından, yazar ismi kapatılarak değerlendirilecek, başvuru sonuçları ve kesinleşen program ilgililere e-mail yoluyla bildirilecektir. Başarılı bulunan tebliğ özetleri  bildiri kitapçığında yayımlanacaktır.

Bildiri Çağrı metni için tıklayınız

Tebliğ Konuları:

• Hukuki Bir Kavram Olarak Vatandaşlık
  • Uluslararası Hukukta Vatandaşlık
  • Göç- İltica ve Sığınma Hukuku
  • Göç Yoluyla Vatandaşlık
  • Ulusötesi Vatandaşlık Çeşitleri
  • Ulusüstü Vatandaşlık – AB Vatandaşlığı
  • Türk Hukukunda Göç Yoluyla Vatandaşlık

Bilim Kurulu:

• Prof. Dr. Tuğrul ARAT (TOBB ETÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi)
  • Prof. Dr. Nuray Ekşi (Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi)