Etkinlik: Yüzüncü Yılında Büyük Mübadele

Prof. Dr. Kemal Arı

Yaşar Üniversitesi Uluslararası Hukuk Uygulama ve Araştırma Merkezi, 08.02.2023 tarihinde Lozan Türk – Yunan Mübadele Anlaşması’nın yüzüncü yılında “Türk – Yunan Ahali Mübadelesinde Gemiler ve Yolculuk” başlıklı bir konferans düzenledi. Konferansa Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal Arı katıldı. Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Işıl ÖZKAN açılış konuşmasında bunun zorunlu bir kitlesel göç olduğunu ve bu yolla Türkiye’deki Ortodoks nüfusla, Yunanistan’daki Müslüman nüfusun yer değişimine tabi tutulduğunu, Batı Trakya ve İstanbul’da yaşayan nüfusun mübadele dışında tutulduğunu, mübadillerin yeni ülkelerine vardıklarına o devletin vatandaşlığını kazandığını vurgulamıştır. Prof. Dr. Kemal Arı konuşmasında bu göçü “Büyük Mübadele” olarak tanımladığını belirttikten sonra bu önemli tarihi olayın her iki toplum üzerindeki etkilerini anlatmıştır. Konuşmasının devamında Prof. Dr. Kemal Arı, Mübadil Türklerin Anadolu’ya deniz yoluyla getirildiklerini, gemilerle taşıma işinin önce bir Avusturya – İtalyan ortaklığına verildiğini, daha sonra ise Bakan Mustafa Necati Bey’in çabalarıyla taşıma işinin Türk yük gemilerince yapıldığını ve bunun zorlu bir süreç olduğunu belirtmiştir; o dönem benimsenmiş olan politikaları ve limanlarımız üzerindeki kabotaj hakkımızın önemini tarihçi perspektifiyle açıklamıştır.

Etkinliğin kaydını dinlemek için:

Fotoğraftakiler: Prof. Dr. Kemal Arı, Prof. Dr. Işıl Özkan